10 неща, които трябва да знаете, преди да боядисате стая

От: admin | Публикуван: октомври 11, 2014
Интериорен Дизайн

Заобиколени ли сте от скучни бели стени, но мисълта за пребоядисване ви ужасява? Боядисването е задача, която често е свързвана с негативни емоции от собствениците на жилища. Въпреки това, смяната на цвета остава един от най-евтините начини за подобряване на интериора на дома, без твърде много усилия.

Различните цветове могат драматично да променят настроението и интериорния дизайн на вашия дом. Боята може да предизвика фурор с ярките и наситени цветове или да придаде мек и приглушен фон на интериора с леките си цветни нюанси. Има няколко неща, които трябва да знаете, преди да започнете да боядисвате и които ще направят работата ви малко по-лесна.

Подгответе стаята за боядисване

Подгответе стаята за боядисване

Много по-лесно ще боядисате една стая, ако тя е празна. Това означава, че трябва да се опитате максимално да освободите стаята от мебели, по-големите от тях можете да преместите в центъра на стаята и да ги покриете с наилони.
Въпреки, че това може да ви изглежда като ненужна стъпка, добре е с влажна кърпа да избършете стените. Независимо дали ги виждате или не, има натрупани замърсявания по тях от прах. Предварителното почистване ще улесни нанасянето на боята и нейната издържливост. Освен това е препоръчително да запълните всички дупки от пирони или други пукнатини. С помоща на специална отделителна лента или хартиено тиксо, разграничете съседните стени, рамките на прозорците, ключа за лампата и всички елементи, покрай които ще боядисвате. Използвайте покривки, вестници или наилон, за да покриете пода.

Тествайте цвета на боята

Тествайте цвета на боята

Много е трудно да определите как точно ще изглежда харесания от вас цвят, след като го нанесете на стената. Ако имате представа в ума си как точно ще се получи цвета, най-добре е да купите тестер на боята и да пробвате дали представите ви ще се покрият с действителността. Нанесете, оставете да изсъхне и вижте постигнатия резултат, както през деня на естествена светлина, така и през нощта на светлина от лампата. Ако не сте сигурни за цвета, купете няколко тестера и повторете процедурата. Може да се изненадате какви цветове сте харесали или да се разочаровате от това, че любимият ви цвят не изглежда добре в дома ви.

Позволете на цветовете да нахлуят в живота ви

Позволете на цветовете да нахлуят в живота ви

Ярките цветове могат да бъдат непоносими за някои. Бъпреки това, не позволявайте страха от избора на цвят да ви накара отново да изберете бял, белезникав или бежов цвят. Опитайте да съчетаете няколко цвята, което ще създаде специално усещане в стаята. Например, тъмните цветове добавят текстура и дълбочина на пространството. Това е от значение, ако стаята е много голяма и с висок таван. От друга страна, ако имате малка стая, като баня без достъп до естествена светлина – ярките и светли цветове, могат да отворят пространството и да го направят жизуално по-голямо. Не се страхувайте да експериментирате с цветовете, можете да се изненадате приятно от резулатите.

Обърнете внимание на завършека

Обърнете внимание на завършека

Изненадващ факт е, че не само цвета прави боята привлекателна за окото, но финалното покритие добавя блясък. Облицовки като гланцираща боя са много издържливи и лесни за почистване, но те често подчертават несъвършенствата на стените. От друга страна матовите покрития ще прикрият тези несъвършенства, но са лесно податливи на надраскване.

Боята може да се променя

Боята може да се променя

Дори след като сте направили теста от точка 2, можете да решите, че боята стои идеално на малкото боядисано квадратче, а след като преобразите цялата стая да решите, че цвета е прекалено наситен и преобладаващ. За щастие боядисването е сравнително евтин вариант за освежаване на една стая и ако смятате, че не ви допада първоначалния цвят, лесно можете да пребоядисате с друг. В допълнение на това, ако цвета ви се струва прекалено наситен за 4 стени, можете да помислите за смяна на цвета само на 2 или 3 от останалите стени, а първоначалният ви избор да остане като акцент.

Определете колко боя ще ви е нужна

Няма нищо по-разочароващо от това по време на живописния ви проект да изчерпате боята и да сте стигнали до средата на боядисването. Също не е приятно да ви остане много голямо количество боя, след като сте приключили с боядисването. Можете да потърсите в интернет калкулатор, изчисляващ колко литра ще са ви необходими, но трябва да сте наясно с няколко въпроса:

  • Колко квадратни метра е стаята, която ще боядисвате?
  • Колко слоя боя искате да нанесете?
  • Каква част от пространството е заета от врати и прозорци?
  • Ако сте грундирали стените, един слой боя може да се окаже достатъчен, но ако те не са грундирани, често имат нужда от нанасянето на две ръце боя.

Грундирането спестява боя

Грундирането спестява боя

Говорейки за грундиране, това е важна стъпка в подготовката за боядисване. Грунда за стени ви предоставя благопрятна основа за нанасянето на боята. Освен това, той ще запълни всички дупчици и пукнатини по стените. Друго положително качество е, че грунда ще попречи на влажни или мазни петна да избият върху боядисаната ви стена, което често се случва, когато боята се нанесе директно върху шпакловката. Качествата на този материал, обаче, не ви позволяват да прескочите стъпката с почистването на стените. Без значение дали ще грундирате или не, почистването си остава важна фаза.

Четката преди валяка

С четката преди валяка

За мнозина концепцията за боядисване на ъглите, преди валцуване на стените може да бъде объркваща. Но не трябва да я забравяте, преди да започнете боядисването. Внимателно използвайте четка с високо качество, за да минете всички ъгли покрай тавана и первазите. Това са областите, които валякът не може да покрие. Използвайте валяка след като сте нанесли боя с четката по всички ъгли, това ще направи боядисването с валяка по-лесно за вас.

Подгответе четката и валяка за боядисването

Подгответе четката и валяка

Валяците са изработени от материал, който е възможно да започне да отделя влакна докато боядисвате. Важно е да отстраните тези влъкна. Можете да използвате хартиено тиксо, за да отстраните тези влъкна. за да подготвите четките си за предстоящото боядисване, можете да тазтъркате четката в ръката си, докато е все още суха. По този начин, ако има косъмчета, които са на падане, те няма да попаднат в боята ви.

Не пестете пари, за сметка на качеството на консумативите

Не пестете пари за сметка на качеството

Освен качествена четка, валяк и боя, ще се нуждаете и от други консумативи, които ще улеснят боядисването. Това включва: удължена дръжка за валяка, която ще ви помогне да достигнете най-високите части от стаята, без да се затруднявате и надеждна стълба, която ще ви е от полза за боядисването с четка на ъгъла между стените и тавана.

Това са само няколко съвета, които ще направят боядисването на помещение по-лесно за вас. Следвайте тези 10 стъпки и ще се окажете със стени боядисани до съвървенство. Ако не се чувствате сигурни за започването на такъв проект, доверете се на професионалисти, които ще ви спестят време, нерви и пари.

Още Публикации

Alt text goes here
Възползвайте се максимално от възможностите на вашата баня
Прочети още
Alt text goes here
Съвети за подобряване сигурността на апартамента ви
Прочети още
Alt text goes here
Как да изберем апартамент?
Прочети още