10 тенденции при интериорния дизайн през 2015

От: admin | Публикуван: март 8, 2015
Архитектура

Изминалата година бе наистина вдъхновяваща за много интериорни дизайнери и архитекти, така че нямаме търпение да видим дали и 2015 ще бъде подобна, а защо не и по-добра.

Очакванията на експертите за тази година са доста големи .Ето ги и някои от най-добрите им прерположения за настоящата 2015 година:

1. Природата идва отвътре

Модерен интериор с природни мотиви

Лъскавите промишлени и елементи доминираха през последните няколко години, но сега се очаква да бъдат заменени с елементи от природния свят. Много растения, грубо дърво и дори аквариуми ще започнат да си проправят път към мотивите на съвременните архитекти и интериорни дизайнери.

2. Практични и екологични

Прехода към по-практични и екологични жилища вече е започнал и все повече хора осъзнават финансовите и екологични ползи. Експертите очакват да видят непрекъсната насоченост към функционалността, практичността, включващи повече естествени материали, включително подови настилки корк, обработен дървен материал и нетоксични материали (в комбинация с тенденция 1). Изолацията от „дънки“ Ренцо Пиано миналата година (създадена от настъргани дънки) пък ще насърчи световните дизайнери да мислят извън кутията и да разгледат въпросите за здравето и алергия при подбора на материалите.

3. Малки и тихи местенца за вдъхновение

Малки тихи местенца за вдъхновение

Вградени сгъваеми дъски за гладене, иновативни складови помещения и още много готини техники за спестяване на пространство ще продължат да бъдат водеща тенденция при интериорния дизайн и архитектура за 2015 г., вдъхновена от иновативни дизайнерски решения, както и нуждата на нарастващото население по света. Тази тенденция ще добие популярност не само при малките домове, а и при големите с цел подобряване практичноста и добавянето на илюзия за по-големи пространства.

4. Луксозните спа процедури в банята

Спа в дома

За тези от вас, които могат да си позволят най-добрите неща в живота, тенденцията към луксозни спа уикенди ще се премести в дома. Джакузита, гигантски луксозни вани, подвижни душове и дори сауни все по-често ще добавят щрих към вече модерния и функционален дом от висок клас през 2015.

5. Рязък контраст

Контраст в интериора

Друга тенденция в интериорния дизайн, която ще се промъква през тази година е контраст, в стил „Ин и Ян“. Това ще се случи навсякъде, но не само с цветовете: светло с тъмно, античен с модерен, дърво с метал, естествена с промишлено, и така нататък. Не толкова микс и съвпадение колкото микс и микс отново.

6. Повече креативни идеи за щампи

Щампи за интериор

Тенденцията креативни щампи, която сега е популярна в света на графичния дизайн ще навлезе и в света на интериора. Тапети и щампи с декоративна и функционална цел ще бъдат създадени с помощта на компютърни алгоритми.

7. Завръщането на цветовете

Повече цветове в интериора

Неутралните цветове на бял, сив и скучните пастели ще изчезнат. Експлозията от цветове, ще се превърне в основна тенденция интериорен дизайн през 2015 г. Може би не чак толкова ярки, които сме виждали в предишни епохи, но можете да очаквате интериори да бъдат много по-цветни, отколкото са били през последните няколко години.

8. Мраморни повърхности

Мраморни повърхности в интериора

Запомнете – „мрамор“? Този скъп и тежък материал отдавна е излязъл от мода поради високата си цена и логистичното предизвикателство за доставчиците. Световния пазар се възстановява относително бързо, което ще допринесе за пробуждането на тази тенденция, като се очаква да се появят и други материали заместители с подобни шарки и щампи.

9. Ресторанти с интериор тип класна стая

Писнало ли ви е да обядвате на дървена пейка в месната механана, докато пиете любимата си бира и гледате гола тухлена стена, осветена от една единствена висяща лампа? Е, тази година, тази дървената пейка може да бъде заменена със стол и бюро от класната стая и тухлена стена с черна дъска. Може би не звучи толкова комфортно, но носталгията по юношеските години ще бъде основен двигател на тенденцията при интериора на кафенетата и ресторантите. Да се надяваме, че дизайнерите ще подходят по иновативно и ще ни изненадат.

10. Градините се превръщат във функционална част от дома

Градинска кухня

Тази тенденция в до голяма степен зависи от това колко добро ще е времето това лято. Все пак, ако прогнозата е добра, можем да очакваме все повече летни кухни, които са по-скоро като продължение на дома отколкото като отделна зона. Летните кухни и барбекюта, приятни местенца за сядане и дървени бесетки ще бъдат голям хит. С градината възприемана като работно пространство, можем да очакваме тенденцията да продължи и да виждаме все по-интересни, практични и екологични летни кухненски кътчета.

Това бяха предложенията на Idesigni за топ 10 тенденции в интериорния дизайн и архитектура за 2015. Очакваме вашите мнения и предложения в коментарите от долу! Към края на годината ще проверим дали тенденциите са намерили приложение в интериора през 2015. До тогава бъдете наблюдателни, креативни и решителни!

Още Публикации

Alt text goes here
Възползвайте се максимално от възможностите на вашата баня
Прочети още
Alt text goes here
Съвети за подобряване сигурността на апартамента ви
Прочети още
Alt text goes here
Как да изберем апартамент?
Прочети още